Nihaila Josepha

CONT/1/1 20160222115018

Graag heet ik u welkom bij de rubriek ‘Thuis bij…!’,waarmee ik probeer de inwoners van de wijk met elkaar te verbinden door middel van cultuur. In deze rubriek bent u steeds een dagdeel te gast bij iemand uit één van de vele culturen uit de Schilderswijk. U zult kennis maken met het land of streek waar uw gastheer/vrouw vandaan komt, met de muziek, de taal en ook de keuken. Er wordt een gerecht gemaakt uit zijn of haar land van herkomst. Het idee is dat dit zo goedkoop mogelijk gebeurt, zonder veel kosten te maken waardoor het voor iedereen te maken is. Het recept wordt aan u gegeven zodat u het zelf kan maken.

 

Vandaag neem ik u mee naar Turkije. Het land van Mevrouw Hatice Ozdemir en haar nicht mevrouw Fehime Yilmaz.


Het is vandaag een mooie zonnige maandagochtend. Ik bel aan bij het huis van Hatice. Een vrolijke, spontane vrouw doet open. Door haar warme, vriendelijke uitstraling voelde ik me meteen op mijn gemak en kom ik langzamerhand in een Turkse sfeer. Ik word op zijn Nederlands begroet (3 kussen op de wang) en ze stelde zich voor als Fehime, de nicht van Hatice. Maar waar is Hatice……….?


Fehime neemt me mee naar de woonkamer…… En daar staat Hatice, mijn gastvrouw klaar met Turkse thee, simit (een
ringvormig broodje met sesamzaad), kisir (Turkse bulgursalade), een schaal met Turkse pizza, zelfgemaakte cake, zelfgemaakte Turkse augurken, Turkse zoet-zure groenten, icli kofte (Bulgur bollen gevuld met ui, gehakt en diverse kruiden) en dat allemaal om mij welkom te heten. Ik waan me meteen in Turkije! Wij gaan met zijn drieën op de bank zitten. En terwijl wij aan het genieten zijn van het eten, had ik de gelegenheid om ze vragen te stellen over hun land Turkije en nader kennis te maken met hun cultuur. Dit is het verhaal van Hatice en Fehime.


Turkije
Turkije, officieel: “De Republiek Turkije”, is gelegen tussen Europa en Azië. “Het land vormt als het ware een soort brug tussen Azië en Europa”, aldus Hatice. Het overgrote deel van het land ligt in Azië. De hoofdstad van Turkije is Ankara. De belangrijkste en beroemdste stad is Istanbul. De officiële taal van Turkije is het Turks. Turkije is 20 keer groter dan Nederland. Hatice is geboren in Karaman, een stad in het midden van Turkije. Maar Fehime is geboren in Nederland en opgegroeid in de Schilderswjk. Haar ouders komen uit Konya, gelegen in het zuidwestelijk deel van Midden-Turkije. Fehime vertelt me dat Konya bekend is om de dansende Derwisjen. Mannen in kleurrijke kleding draaien snel om hun as op meegaande muziek. Wilt u zien hoe dit gaat? Surf naar YouTube en typ in: ‘de dansende Derwisjen’.



Hatice en Fehime beschrijven Turkije als een modern land dat zeer westers georiënteerd is. Ze vertellen dat Turkije heel toeristisch is en prachtige stranden bezit. “Turken zijn heel gastvrij. Als iemand op bezoek komt, wordt er niet gevraagd of je honger hebt, het eten wordt meteen voor je klaargezet.”, aldus Fehime. Terwijl wij aan het eten zijn vertelt ze verder dat er vroeger tijdens een bezoek Turkse koffie en een glas water werd geserveerd. “Pakte men eerst de koffie, dan werd dat gezien als teken dat men honger heeft en werd er meteen eten geserveerd”.  Ik neem een hap van mijn Kisir. Hatice vertelt dat Kisir gemaakt wordt van Bulgur. Héérlijk! Kisir is heel populair bij de vrouwen. Als vrouwen bij elkaar komen, wordt er vaak Kisir klaargemaakt, het wordt dan een echte Kisir party, aldus Fehime. “Dit moet je ook even proeven”, zegt Hatice en ik krijgt van haar een icli kofte. Net zo lekker als de rest van het eten! Wij zijn klaar met eten en nemen nu een kopje Turkse koffie.  De nationale drank van Turkije. Wat betreft de sterkte, lijkt de Turkse koffie op een espresso. De Turkse koffie wordt geserveerd met een glas water en een lokum (Turks Fruit, een zoet lekkernij). Fehime vertelt me dat Turkije ook bekend is om haar baklava. “De bereiding van baklava is best ingewikkeld. Het wordt vaak door ouderen mensen gemaakt. Maar het is wel belangrijk dat wij ook leren baklava ’s te maken, zodat wij de kennis door kunnen geven aan de volgende generaties,” aldus Fehime.


Turkse/Nederlandse cultuur
Ik vraag aan Hatice: “Welke elementen uit de Turkse cultuur heb je meegenomen naar Nederland?”. Hatice noemt als eerste haar geloof, de Islam. Ze kijkt graag naar Turkse kanalen, Ze kookt Turks en spreekt alleen Turks met haar kinderen. Hatice vertelt verder dat ze belangrijk vindt om op bezoek te gaan bij familie en vrienden. Verder luistert ze graag naar Turkse muziek en gaat ze naar henna feesten. Ik vraag ook aan Fehime welke elementen uit de Turkse cultuur zij heeft meegenomen naar Nederland. Fehime geeft als antwoord: “Ik ben erg vernederlandst omdat ik hier ben geboren, maar toch hou ik me vast aan bepaalde elementen uit mijn cultuur”. Haar geloof, de Islam is voor haar heel belangrijk. Verder spreekt ze zowel Turks als Nederlands met haar kinderen. “Mijn keuken is half Turks, half Nederlands”.


Ik vraag aan Hatice: “ Welke elementen uit de Nederlandse cultuur heb je overgenomen?”. Hatice is dol op de lekkerbek (gefrituurde kabeljauwfilet). Op tijd komen en haar kinderen op tijd naar bed laten gaan, vindt ze erg belangrijk. “In Turkije kunnen kinderen laat opblijven”, aldus Hatice. Hatice doet graag vrijwilligerswerk. “Dit kennen wij niet in Turkije”. Verder fietst ze graag en heeft ze van haar Nederlandse schoonzus geleerd om verjaardagen te vieren. Ik vraag ook aan Fehime welke elementen uit de Nederlandse cultuur zij heeft overgenomen. Fehime geeft aan dat ze niks heeft overgenomen omdat ze in Nederland geboren is en zichzelf ook Nederlandse voelt. “Ik fiets heel graag en eet graag friet met mayo”, aldus Fehime.


Als symbolisch voorwerp voor de volgende geïnterviewde schenken ze een kopje Turkse koffie in met een schaal lokum.

                                                                             

Gerecht

Kisir (vegetarische Turkse bulgursalade) voor 4 personen


Ingrediënten
500 gram Bulgur (een zak Bulgur is verkrijgbaar in een Turkse supermarkt), ½ liter kokend water, ½ lente ui (fijngehakt), ½ bos gehakte peterselie, 1 ui (gesnipperd), 2 eetlepels olijfolie, 1 blikje tomatenpuree (voor de kleur), 2 tl komijn, 1 tl zwarte peper, 1tl paprikapoeder, 1 tl cayennepeper (naar smaak), het sap van 1 uitgeperste citroen, 1 snufje zout (naar smaak).


Bereidingswijze
Maak de bulgur nat met het kokend water. Dek het af met een deksel en laat het ongeveer 20 minuten staan (totdat het water helemaal ingetrokken is in de Bulgur). Verhit ondertussen 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Roer de gesnipperde ui erdoor en roerbak de ui tot deze zacht en glazig is. Voeg de tomatenpuree en de rest van de kruiden toe. Laat het even koken. Als de Bulgur afgekoeld is, met de hand kneden en het mengsel van ui en tomatenpuree eraan toevoegen. Besprenkel met citroensap. Voeg de peterselie en de bosui toe en meng voorzichtig. 


Eventueel garneren met gesneden komkommer en ½ snoeptomaten ( zie foto ). Serveer direct, of zet het in de koelkast totdat je het gaat opdienen.
 


Bismillah – Alhamdoelilah (dank aan Allah):
Na de maaltijd zeg je tegen degene die gekookt heeft 'elinize sağlık' (uw handen zijn gezond/ u heeft heerlijk gekookt) en dan zegt de gastvrouw terug 'afiyet olsun' (ik hoop dat het heeft gesmaakt).

 

CONT/1/1 20160222115018