Iedereen is welkom tijdens ramadan

NWS/2011-08/ramadanzwerverssjp

Daklozen, zwervers, junks... iedereen is welkom bij de Surinaams-Hindostaanse Noeroel Islam moskee in de Haagse Schilderswijk. Tijdens de ramadan krijgen ze, samen met de gelovigen na het gebed, na zonsondergang een warme maaltijd.

Bij de grootste moskee in Den Haag zijn ze niet van plan om bij de ingang te controleren op identiteit. Secretaris Asruf Muradin vindt het logisch dat de deur open staat. "We denken er niet bij na. Iedereen is welkom."

"We maken geen onderscheid in geloof", zegt ook Jules Aladdin, die de scepter zwaait in de keuken. Hij gaat ervan uit dat niet-moslims niet naar de gebedsruimte gaan. Voor het eten hoef ook niet betaald te worden. In deze moskee is de maaltijd vooral Surinaams.

Iedereen moet eten
Zelfs aan de kleding worden geen eisen gesteld. De enige eis die de moskee stelt is dat iedereen zich aan de huishoudelijke reglementen houdt en dat het rustig is tijdens het gebed. De bezoekers komen graag naar de moskee, moslim of niet. De gelovigen vinden het belangrijk dat ook arme mensen te eten krijgen, of ze nu in Afrika wonen of in Den Haag.

 

De keuken verzorgt de maaltijd voor twaalf lange tafels met gasten. "Ik heb er al 150 uitgedeeld", zegt een medewerker. "En de rest moet nog krijgen." In totaal komen er dagelijks 400 tot 600 mensen eten. Een van de gasten is er blij mee: "Ik woon alleen en het is moeilijk om eten voor jezelf te maken." De moskee schat dat er vijftig tot zestig daklozen en zwervers komen. "Je hoeft niks, je komt binnen en eet. Er wordt niemand bekeerd." 

Bron: http://www.rnw.nl/suriname/article/iedereen-welkom-tijdens-ramadan