Wijk taboe na geweld

NWS/2012-01/1635252 20120131092632

De rechtbank heeft drie geweldplegers uit de Schilderswijk op bijzondere wijze bestraft. Naast celstraffen kregen de jongemannen ook een locatieverbod. Na hun vrijlating mogen ze zich zes maanden niet vertonen in een deel van hun wijk.

Justitie wil vaker locatieverbod gaan eisen
De uitzonderlijke straf volgt op een ernstige mishandeling in de Zusterstraat. Op 3 maart vorig jaar tuigden de drie (nu 16, 18 en 20 jaar) zonder aanleiding een passerende man af.

Het slachtoffer kreeg bij het passeren een elleboogstoot. Even later sloten de daders hem in tegen een gevel en namen ze het slachtoffer flink te grazen. Ze schopten en sloegen de man en gooiden met betonnen stenen tegen zijn hoofd, rug en zij. De gewonde man moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.

Omdat de groep al geruime tijd overlast veroorzaakte in de Schilderswijk, eiste het Openbaar Ministerie twee weken geleden naast gevangenisstraffen ook locatieverboden. De rechtbank nam die eis gisteren over, omdat de mishandeling werd gepleegd vanuit de bedreigende en intimiderende dynamiek van de groep overlastgevende jongeren .

De rechtbank legde maandenlange gevangenisstraffen op, waarvan een deel voorwaardelijk. Als de veroordeelden in de eerste zes maanden van hun proeftijd het locatieverbod overtreden, wordt hun voorwaardelijke gevangenisstraf alsnog omgezet in onvoorwaardelijk.

Woonomgeving
Tot de verboden zone behoren de Delftselaan, Zusterstraat, de Schapenlaan, de s-Gravenzandelaan, de Van Goghstraat, de Zoutkeetsingel en de Rozenburglaan. De straten liggen in de directe woonomgeving van de mannen.

Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden met de uitspraak. ,,Dit is een redelijk bijzondere straf, zegt OM-woordvoerster Marianne Goet. ,,Deze groep veroorzaakte grote overlast. Er zaten veel meldingen in het dossier. We gaan in de toekomst vaker locatieverboden eisen. Dan moet je denken aan strafzaken tegen veelplegers, woninginbrekers, jeugdgroepen en overvallers. Het is een middel om heel gericht de overlast in een wijk aan te pakken.

Ook de politie is verheugd met het vonnis. ,,Een locatieverbod is voor ons een middel om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren, zegt woordvoerder Wim Hoonhout. ,,Deze mannen hadden een negatieve invloed op de sfeer. Ik verwacht geen problemen bij de handhaving. Reken er maar op dat dit verbod wordt gecontroleerd door onze mensen van Bureau De Heemstraat. Het gaat om kennen en gekend worden.

Locatieverboden worden niet vaak opgelegd. In het verleden werd de straf onder meer opgelegd aan veroordeelde stalkers en pedofielen

Bron: AD/Haagsche Courant, 31 Jan 2012