Gewapende veelpleger in de tram

NWS/2012-02/

Dankzij een alert reagerende getuige kon de politie donderdag 2 februari om 12.50 uur in een tram een 19-jarige gewapende veelpleger aanhouden.

De getuige zag toen hij in de tram zat dat een andere passagier een vuurwapen bij zich had. De man waarschuwde direct de politie die de tram zagen stoppen op de Jacob Catsstraat nabij de Parallelweg. De agenten gingen direct de tram in en wisten in de tram de man te overmeesteren. Hij bleek in het bezit te zijn van een doorgeladen vuurwapen. Uit onderzoek bleek dat de man als 19-jarige al meerdere antecedenten op het gebied van gewelddadige diefstallen op zijn naam had staan. De recherche overlegt vandaag met het Openbaar Ministerie omtremt de voorgeleiding van de 19-jarige veelpleger.

Focus op veelplegers
Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de criminelen verantwoordelijk is voor 80 procent van de criminaliteit. Een betrekkelijk kleine groep notoire criminelen is dus verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit en om die reden richt Politie Haaglanden zich nadrukkelijk op deze groep. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten.

Isd-maatregel
Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid. Tijdens deze twee jaar durende maatregel krijgen veelplegers zorg aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van drugsproblematiek. Het is uiteindelijk aan de rechter om de isd-maatregel op te leggen.

 

Lees dit bericht op de website: http://www.politiepersberichten.nl/haaglanden/bericht/78859/