Houd inbrekers buiten de deur

Een inbraak is altijd een nare ervaring. Uw spullen zijn gestolen en dat er een dief in uw huis is geweest, komt hard aan. Wijkagent Gerard Mackay geeft tips om de kans op een inbraak te verkleinen.  

De laatste tijd wordt er in de wijk veel ingebroken. “De meeste inbraken worden gepleegd door deuren open te breken, te flipperen of doordat de cilinder wordt afgebroken’, vertelt Gerard Mackay. “Vaak gaat het dan om gelegenheidsinbrekers. Ze hebben geen vast plan, maar lopen door de wijk en kijken waar ze gemakkelijk en snel kunnen inbreken. Daarbij gebruiken ze vrij eenvoudige inbrekerswerktuigen. Om de inbrekers te pakken en nieuwe inbraken te voorkomen surveilleert de politie de komende tijd extra in de wijk, maar ook u als wijkbewoner kunt helpen.”

 

Voorkom openbreken deuren

“De meeste inbraken in uw wijk worden gepleegd door het openbreken van een (voor)deur met een kleine koevoet of schroevendraaier”, legt Mackay uit. “Om het inbrekers extra moeilijk te maken, adviseer ik inbraakwerend hang- en sluitwerk aan te brengen. Ramen en deuren die aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen voldoen zijn voor een inbreker lastiger open te breken. Ze hebben dan namelijk veel langer werk. De kans dat de inbrekers worden betrapt, wordt daardoor ook groter. Heeft de deur een enkel slot, dan kunt u als extra maatregel (bovenop het genoemde hang- en sluitwerk) een anti-inbraakstrip en een extra slot op kniehoogte aanbrengen”.

 

Voorkom flipperen

Een voordeur die alleen is dichtgetrokken en niet op slot is gedraaid, maakt het voor inbrekers makkelijk om binnen te komen. “Als er wat ruimte tussen de deur en het kozijn zit, kan een inbreker met een pasje of een stuk plastic ‘flipperen’ waardoor het slot kan worden opengemaakt. Mijn advies is om de deur altijd op het nachtslot de draaien”, benadrukt Mackay. “U kunt als extra beveiliging ook een anti-inbraakstrip overwegen. Vergeet iemand de deur op slot te draaien, dan voorkomt deze strip dat er kan worden geflipperd”.

 

Voorkom dat de cilinder wordt afgebroken

“Een andere veel gebruikte manier om in te breken in uw wijk is het afbreken van de cilinder met een tang”, aldus Mackay. Bij sommige sloten steekt de cilinder van het slot uit of ontbreekt een veiligheidsschild. “Een inbreker kan dan makkelijk de cilinder met een tang afbreken, waardoor hij de deur kan openen. Met een veiligheidsschild wordt dit onmogelijk gemaakt. Er is een belangrijke voorwaarde: de cilinder mag niet meer dan 3 mm uitsteken.”

 

Zorg dat het lijkt of er iemand thuis is

Met een paar eenvoudige maatregelen die geen of weinig geld kosten kunt u de kans op een inbraak nog meer verkleinen. Als het lijkt alsof er iemand thuis is blijven inbrekers liever weg.  “Gebruik daarom een tijdschakelaar om lampen te laten branden en de tv of radio aan te laten. Ook een koffiekopje en een krant op tafel geven al de indruk dat er iemand thuis kan zijn.”, aldus wijkagent Mackay.  Inbrekers gluren vaak door de ramen om te kijken of er waardevolle spullen in de woning liggen. “Ik zeg daarom altijd: maak van je huis geen etalage. Zet bijvoorbeeld geen laptop op een tafel voor het raam. Autosleutels zijn de laatste jaren ook erg in trek, want dan kunnen ze meteen uw auto meenemen. Leg autosleutels dus niet in het zicht, maar berg ze op.”

 

Help bij de opsporing van inbrekers

Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet. Let bewust op elke vreemde of verdachte situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. De interesse van de politie gaat vooral uit naar personen die niet in uw buurt thuishoren en opvallen door meer dan normale aandacht voor de huizen en/of de omgeving. Ook verneemt de politie graag met welke auto’s of scooters deze mensen zich verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type, kenteken) zijn belangrijk.

 

Een van de middelen om het aantal woninginbraken terug te dringen en de veiligheid in uw wijk te vergroten is Burgernet. Dit samenwerkingsverband tussen bewoners, gemeente en politie maakt gebruik van een netwerk waarbij u wordt geïnformeerd over ondermeer woninginbraken bij u in de buurt. Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Meldt u dan aan via www.burgernet.nl of via het relatiebeheer Burgernet: 070-4243394.