Publiek kunstwerk op het Oranjeplein

NWS/2014-10/20141001 144400

Op woensdag 1 oktober hebben de ontwerpers van LUSTlab (in samenwerking met The Mobile City en Tancity) samen met buurtbewoners met behulp van stoepkrijt een publiek kunstwerk gemaakt op het Oranjeplein. Vanaf 13:00 uur konden de kinderen mee krijten aan het project ‘Binnen de lijnen’.

Dit kunstwerk werd gemaakt in het kader van het project ‘Publieke Ruimte – Publieke Zaak’, het onderzoek van Trancity naar het publiek domein in de Schilderswijk.

 

Publieke ruimte

In de Schilderswijk wonen veel verschillende mensen die elk op hun eigen manier gebruik maken van de publieke ruimte. Jammer genoeg blijft dit meestal onzichtbaar. Het project ‘Binnen de lijnen’ wil hier verandering in brengen. ‘Er zijn allerlei onzichtbare processen in de stad gaande waar je moeilijk grip op krijgt. Hoe mensen precies met elkaar samen leven en hoe ze van de ruimte gebruik maken.’, aldus Simon Franke van Trancity. Dit experiment van bureau LUSTlab kijkt hoe je met digitale media iets van die onzichtbare processen zichtbaar maakt. Met een timelab camera is er gekeken hoeveel mensen er afgelopen zondag op een bepaald tijdstip op het Oranjeplein gezeten hebben en hoe je dat kan visualiseren. ‘Wie maakt er gebruik van de ruimtes en op welke manier doen ze dat. Hoe kan je dat in de ruimte tonen en op welke manier kan je iets onzichtbaars bespreekbaar maken.’ Deze gegevens zijn ingevoerd op een computer en daar is een tekening uit voort gekomen.

 

Kleuren

De kinderen hebben de opdracht gekregen om de vakken op de tekening in te kleuren met verschillende kleuren. Met de verschillende kleuren werd aangegeven hoeveel mensen er op een bepaald tijdstip ergens op het Oranjeplein aanwezig waren. Opvallend was de kleur rood rondom de picknicktafels. ‘Deze picknicktafels zijn een korte tijd geleden geplaatst en op de camerabeelden van afgelopen zondag was te zien dat de bezoekers veel gebruik hebben gemaakt van deze picknicktafels. Vandaar dat de vakken rondom de picknicktafels rood zijn gemaakt. De kleur rood laat zien dat er op die plek veel bezoekers stonden.’

 

Discussie

Het project ‘Binnen de lijnen’ vormt de aanleiding voor een discussie over de vraag hoe mensen in de buurt samenleven. Van wie is die ruimte? Hoe leven bewoners van de Schilderswijk met elkaar samen, maar ook langs elkaar heen? En welke groepen zijn er eigenlijk? Aan de kinderen die hebben meegeholpen aan het kunstwerk is gevraagd wat zij precies getekend hebben. ‘Ik heb een regenboog getekend van kleuren die met iedereen te maken heeft. We zijn allemaal verschillende mensen met andere interesses.’ Een van de andere kinderen zei: ‘We zien een stukje cultuur. Alle kinderen hebben een eigen smaak en dus ook een eigen lievelingskleur.’ De kinderen hebben heel goed met elkaar samengewerkt. ‘Ik vond het heel leuk om met elkaar samen te krijten.’ De organisatie was erg tevreden over het project: ‘Ik zie een groep enthousiaste kinderen die met elkaar een schilderij aan het maken zijn. Ze spelen samen en maken contact met elkaar. Op deze manier ontwikkelen ze allemaal hun eigen talenten.’