Certificaat voor Ambassadeurs Gezonde Leefstijl

NWS/2014-12/20141211 112942

28 Vrijwilligers, waaronder 25 uit stadsdeel Centrum en 3 uit Escamp, zijn vanmorgen om 11:00 uur benoemd als Ambassadeurs Gezonde Leefstijl. Alette Broekens, gezondheidsmakelaar voor stadsdeel Centrum, overhandigde de certificaten aan de ambassadrices in theater De Vaillant.  

Veel inwoners van Den Haag, jong en oud, hebben moeite met hun gezondheid of gewicht en weten niet altijd wat ze hieraan kunnen doen. Welzijnsorganisaties Zebra en MOOI zijn daarom met het project Ambassadeurs Gezonde Leefstijl gestart. Zij werken samen met onder andere de GGD Haaglanden. Het project maakt deel uit van het programma Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG).

Certificaatuitreiking

Het was vanmorgen de laatste certificaatuitreiking van 2014. Tevens was het ook de grootste groep vrijwilligers van het afgelopen jaar. Namelijk 28 enthousiaste vrijwilligers, gevarieerd van man, vrouw en van jong tot oud. Naast het certificaat kregen de ambassadeurs nog een roos en een werktas. De werktas is bedoeld om overal mee naartoe te nemen, zodat de vrijwilligers kunnen vertellen wat Gezonde Leefstijl betekend. Na de uitreiking was er gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met de Ambassadeurs Gezonde Leefstijl onder het genot van een drankje en een gezond hapje. 

Informeren
De ambassadeurs informeren mensen in de eigen wijk over een gezondere manier van leven. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe je een gezonde en lekkere schooltraktatie kan maken. Daarnaast wijzen ze de weg naar beweeg- en sportvoorzieningen in de wijk. De ambassadeurs doen dit tijdens individuele gesprekken, bijeenkomsten op scholen of in buurtcentra.  

Training

De ambassadeurs volgen een training van twee maanden die georganiseerd is door partners uit de wijk, waaronder de GGD. De training bestaat uit kennis opdoen en ervaringen uitwisselen rond de thema’s voeding, bewegen, opvoeding en stressfactoren die van invloed zijn op de levensstijl. Ze krijgen feiten en cijfers te weten over de leefstijlen in de wijk waar ze werkzaam zijn. Daarnaast krijgen zij les in communicatie en presentatie. Tijdens de training wisselen ze ook ideeën met elkaar uit, waar de ambassadeursbus uit voortgevloeid is. Deze bus rijdt door de wijk en de ambassadeurs geven informatie aan buurtbewoners over een gezonde leefstijl.

Ervaring

‘Ik heb veel geleerd van de training’, vertelt één van de ambassadrices. ‘En alles wat ik geleerd heb, geef ik door aan kinderen en ouders.’ Een wat jongere ambassadrice vertelt: ‘De training kan ik goed gebruiken op mijn stage, zodat ik kinderen kan inspireren om ook op een gezonde manier te leven.’