7e en 4e Dan voor Amar Dihal en Halima Niamat

NWS/2015-06/image11.jpeg

Op 21 juni 2015 hield de Taekwondo Bond Nederland haar jaarlijkse landelijke Danexamens, examens voor de eerste tot en met de 7e Dan .De examens werden, landelijk gezien, centraal in Nieuwegein gehouden, in het Sport- en evenementencomplex Merwestein . Er waren meer dan 100 kandidaten in de ochtendsessie.

De Taekwondoka’s Amar Dihal en Halima Niamat gingen op voor hun 7e en 4e Dan: beiden zijn in hun streven om een hogere graduatie te behalen geslaagd. Dihal en Niamat zijn trainers van de bekende Haagse Taekwondoclub Pusaka. Dihal was de enige kandidaat voor de 7e Dan, er waren geen kandidaten voor de 6e Dan.


Voorbereidingen:
Deze vinden maanden van te voren plaats, waarbij gekeken moet worden naar de exameneisen, wanneer moet je je aanmelden ( er is altijd een deadline om aan te melden), hoeveel partners (eventueel reserve partners) heb je nodig, welke materialen heb je nodig , pantsers en andere beschermers, breekmaterialen en dergelijke, wat gaat het allemaal kosten, wie gaat coachen / begeleiden? Dit zijn vragen, die eerst beantwoord dienen te worden, voordat je er tijd en geld in gaat steken. Voor Halima Niamat was de coaching / begeleiding duidelijk, dat was Dihal, die hoofdtrainer is van Pusaka. Dihal was zijn eigen begeleider. Het is erg belangrijk een plan van aanpak te hebben, dit geeft houvast en in zekere zin geruststelling, je weet waar je aan toe bent: een examen, voor wat dan ook, is erg zenuwslopend.


De fysieke voorbereiding bestond niet alleen uit Taekwondo onderwerpen, maar ook uit andere conditietrainingen, zoals cardio, snelwandelen en sprinten. Voor souplesse is Astanga Yoga een regelmatig onderdeel op voorbereidingen naar wedstrijden en examens toe.


Exameneisen:
   De  eisen zijn twee jaar geleden aangepast en eigenlijk verzwaard. Een kandidaat mag voor geen enkel onderdeel meer een onvoldoende hebben: voorheen mocht je 1 onvoldoende hebben . De onderdelen die aan de orde komen zijn:


Theorie
, waarbij de Koreaanse benamingen van alle voorkomende technieken in het Koreaans aangeduid dient te worden; dit onderdeel is schriftelijk. Daarna volgt


Praktijk 1
: 4 poomsees achter elkaar, waarvan 2 verplicht en 2 op aangeven van de examencommissie ter plekke, die de keuze hebben uit de 1e  tot en met de 15e poomsee voor de 7e Dan en 1e  tot en met de 12e voor de 4e Dan. Ter vergelijking: bij een stijlwedstrijd loop je  maximaal 2 poomsees in de finale achter elkaar en dat is al pittig genoeg.


Praktijk 2
gaat over stepsparren: voor de 4e Dan geldt 10 stuks  3 steps (de tegenaanval bestaat uit enkel armtechnieken), 10 stuks  2 steps ( de tegenaanval is uitsluitend met de benen) en 10 stuks  1 steps ( een mix van arm- en beentechnieken als tegenaanval).


Praktijk 3
bestaat uit zelfverdediging bestaande uit pakkingen en verwurgingen, mes- en stokaanvallen, elk 10 stuks.  Praktijk 2 en 3 moeten achter elkaar uitgevoerd worden en neemt zeker 10 minuten beslag.


Praktijk 4
is de chokky Taeryon, 15 stuks, waarbij zowel  de aanval als de verdediging uitsluitend uit beentechnieken bestaat.


Praktijk 5
zijn de breektesten: voor de 4e Dan 3 planken van 1,8 cm dikte en 1 van 3,6 cm.


Voorheen was vanaf de 6e Dan maar 2 breektesten, het is nu voor de 7e Dan 7 stuks geworden.  Vanaf de 5e Dan behoort een kandidaat ook een scriptie te schrijven, met als onderwerp dat raakvlakken heeft met de Taekwondosport. De scriptie dient een maand van te voren ingediend te worden en mondeling verdedigt tijdens het examen. Bij de 7e Dan moet er tevens aangegeven worden, wat de specifieke bijdrage aan de Taekwondosport is van de kandidaat.

 

Voorgeschiedenis

Dihal, die nu 63 jaar is, begon in Nederland op zijn 36e met Taekwondo, nadat hij zijn zoon Soebhaash (5 jaar) op Taekwondo plaatste; binnen drie jaar had hij zijn 1e Dan en daarna gingen de zaken verder rollen: erkend trainer door de overheid, (Wtf)jury, scheidsrechter, eigen club opgericht: Pusaka bestaat dit jaar precies 25 jaar!


Hetzelfde geldt min of meer voor Niamat, nu 46 jaar: op haar 33e begonnen, nadat zij eerst haar twee zonen, Faraaz (7) en Shaif (6) Taekwondo liet beoefenen (bij Pusaka).


Vanaf mijn 46e doe ik succesvol aan stijlwedstrijden, nationaal en internationaal; samen met Niamat als taekwondopaar hebben wij heel veel prijzen in de wacht gesleept.    

 

Toekomst

Nu ik de 7e Dan heb behaald, vind ik het prima zo, ik ga niet voor de 8e, dat zou pas over 8 jaar kunnen en moet in Korea afgelegd worden: het moet leuk blijven.


Ik, wij , blijven wel onze wedstrijden pakken, individueel, als paar en/ of met de clubleden. Zolang als wij het kunnen en plezier hebben in wat we doen, zullen wij doorgaan met Taekwondo beoefenen en onze kennis overdragen.


Onze behaalde graduaties worden door de Taekwondo Bond Nederland aangemeld bij Kukkiwon , Korea, waar alle zwarte banders van de wereld staan geregistreerd.

 

Stof tot nadenken: het werd een heel mooie zondag voor ons: het weer was zonnig, 21 juni is de langste dag van het jaar, de aanvang van de zomer, 1e internationale Yogadag ,  Vaderdag en wij vieren het 25 jarig bestaan van Pusaka vanaf deze week.


De exameneisen, programma’s, deelnemers, uitslagen  e.d. zijn te vinden op www.taekwondobond.nl