Nieuwe broodcontainers op stadsboerderij Schildershoeve en stadsboerderij Woelige stal

NWS/2015-09/boer123

Woensdag 9 september was het eindelijk zover, de nieuwe broodcontainers op de stadsboerderijen werden feestelijk geopend.

Al jaren beschikken de drie stadsboerderijen  in de wijken Transvaal, Schilderswijk en Molenwijk over de speciale broodcontainers. Buurtbewoners kunnen hier het brood,  dat zij over hebben, deponeren. Op de Schildershoeve alleen al, werd er al meer dan 2800 liter brood per week afgevoerd. Het is erg prettig dat de bewoners het brood in de containers kwijt kunnen, het brood belandt anders op straat of in de weide bij de dieren van de stadsboerderij. Brood is erg slecht voor deze dieren en veroorzaakt daarbij ook veel overlast van vogels en ongedierte.

In februari van dit jaar hebben ruim 80 kinderen meegedaan met de ontwerpwedstrijd voor de nieuwe containers.

"Welke vorm moet deze krijgen en wat is nu echt handig?" Uiteindelijk zijn er twee ontwerpen gekozen door een jury.

Op de twee stadsboerderijen zijn de containers nu ook daadwerkelijk geplaatst. Mooie containers, in de vorm van het zogenaamde "Knipbrood", maar ook zeker handig! Vogels kunnen het brood er niet uithalen en er is een speciale afvalbak bevestigd, waar de plastic zakjes ingegooid kunnen worden! Op 9 september zijn de broodcontainers feestelijk geopendDe kinderen konden herbruikbare broodzakken versieren, er werden hapjes, gemaakt van “oud” brood, geproefd en door middel van een act en quiz weten de aanwezigen weer iets meer over brood.  

Wat wordt er nu uiteindelijk met het opgehaalde brood gedaan?

Natuurlijk is het op de eerste plaats belangrijk dat men minder brood overhoudt, door brood direct in te vriezen of door van oud brood heerlijke croutons te maken bijvoorbeeld.

Wanneer er dan toch brood over is moet dit  goed verwerkt worden. Het brood uit de broodcontainers van de stadsboerderijen wordt vergist. Uit dit proces ontstaat biogas. Een milieuvriendelijk product! Om het brood te kunnen vergisten, mogen de containers alleen worden gevuld met brood. Ander voedsel mag hier dus niet bij. En plastic mag er zeker niet in!

Lever brood daarom zonder plastic zakje in!