Kinderen, boeken en spelletjes bij het Voedselbank-uitdeelpunt in de Lukaskerk

NWS/2015-10/20110404 15.39.34

De afgelopen 3 jaar is er een hechte samenwerking ontstaan tussen het uitdeelpunt van de Voedselbank Haaglanden in de Lukaskerk en Anne Lutje Schipholt, ambassadeur van het Kinderzwerfboek Project.

Aanleiding:
In de schoolvakanties komen de kinderen vaak mee met moeder of vader. Om hun pakket van de week op te halen. Maar om daar tussen al die volwassenen te zitten is natuurlijk niks, als je 7 of 8 jaar bent of 10. En ook niet als je 4 of 5 jaar bent. De ouders moeten altijd even op hun beurt wachten. Tijd voor een kop koffie, inwinnen van advies, en misschien even praten met anderen. Dus…
Dus kwam Anne in de schoolvakanties met haar kinderzwerfboeken collectie en een collectie spelletjes.
Het begon als een experiment. Zouden de kinderen belangstelling hebben voor de kinderzwerfboeken? En wilden de kinderen wel spelletjes spelen met andere kinderen die ze helemaal niet kenden?


Spelletjes:
Een variatie aan spelletjes lag elke keer voor ze klaar. Een team vrijwilligers om mee te spelen stond paraat. Ganzenbord, puzzels, Mens Erger Je Niet. Hoedje wip bleek ook heel leuk. Dammen en schaken werd de topsport van afgelopen zomer. De kinderen vlogen er op af. Kregen les in strategisch dammen. Namen een eigen set dambord en damstenen mee naar huis om verder te spelen.


Boeken:

En de boeken? Horen boeken bij school of is lezen ook gewoon LEUK? Zijn boeken die je niet mag houden leuk? Want kinderzwerfboeken zijn geen hebben-boeken maar samendelen-boeken, lezen en doorgeven.

Hoe fantastisch werkte het!
Schuwe kinderen, kinderen met ADHD, kinderen met Dyslexie, kinderen met Authisme, kinderen met een zeer beperkt IQ, kinderen net nieuw in Nederland, allemaal kwamen ze uiteindelijk ook voor de boeken. Kregen ze glimoogjes van de boeken. Maakten ze een rondedans “Ha, nu kan ik deze ook lezen, die vond ik juist zo leuk!” Dat was dan vast een ‘Harry Potter’, ‘Looser’ ,‘Geronimo Stilton’, of…
Een voetbalboek, balletboek of paardenboek.

Op z’n minst raakten de kinderen af van hun boeken-angst. Merkten ze dat ze op school nu beter mee konden komen. Misschien niet meer zo geplaagd werden. En de ouders, die keken verbaasd en zeker ook blij. Ze hebben vaak genoeg aan hun hoofd en denken niet meteen aan de bibliotheek. Of kennen die niet uit hun eigen jeugd. En vaak is de bieb ook toch te ver weg. Nu… was daar zomaar een uitgebreide collectie boeken aanwezig. En voor individuele kinderwensen of –behoeften, ging Anne speciaal op zoek.

Natuurlijk hadden de kinderen buiten de vakantie ook zin in de zwerfboeken. Dus een kleine collectie bleef altijd aanwezig in de Lukaskerk en Anne was altijd goed bereikbaar. En kijk… Die kleine achterblijvende collectie boeken kregen nog andere gebruikers erbij!
Er worden in de Lukaskerk ook
één -op- één Nederlandse taallessen gegeven. Aan kinderen die extra hulp kunnen gebruiken. Aan volwassenen die hun inburgerings-examen moeten halen of voor hun werk beter Nederlands moeten spreken. Ook zij nemen graag de ‘gemakkelijk lezen’ kinderboeken mee om te oefenen.


Toekomst:

Anne gaat met pensioen. Genieten van haar AOW. Op 15 oktober viert ze haar afscheidsfeest van de kinderen van de Voedselbank. Hoe nu verder?
Nou”, zei de Voedselbank samen met de Lukaskerk, “dan maken we er op 15 oktober meteen een toekomst-feest van.” Anne’s kinderzwerfboekencollectie op wieltjes wordt omgezet in een vaste boekenkast vol kinderzwerfboeken. De kast wordt bovendien openbaar en dus ook toegankelijk voor alle kinderen in de omgeving. Op woensdag en donderdag zijn alle kinderen welkom om een kinderzwerfboek te komen uitzoeken.

De spelletjes blijven beschikbaar voor de kinderen van de Voedselbank. Voor de volwassenen, die op donderdagmiddag langskomen op de ‘Inloopmiddag’ van de Lukaskerk, liggen er ook altijd spelletjes klaar. En zij vinden hun boeken in het minibieb boekenkastje bij de ingang.
Want boeken & lezen hoort erbij.