Wij zijn Schilderswijk

NWS/2016-06/13528844 877575729052656 5225352796077556479 n

De Schilderswijk is veel in het nieuws, niet zelden negatief. Er is behoefte aan een evenwichtig beeld en een oprecht geluid uit de Schilderswijk zelf. In de rubriek 'Wij zijn Schilderswijk' maakt u kennis met mensen uit de wijk.

Ik ben in 2001 begonnen met werken in de ‪#‎Schilderswijk‬. Eerst heb ik 7 jaar gymles gegeven op de Zuidwalschool. Toen ik wist dat de functie vrij kwam als projectleider van de Haagse Sporttuin Schilderswijk werd ik erg enthousiast. Het leek mij een leuke uitdaging, aangezien ik met die functie op een andere manier met sport bezig kon zijn in de wijk.
Het afgelopen jaar was er bijvoorbeeld het WK beachvolleybal in Den Haag en hadden we hier een heel groot beachvolleybalveld (33m x 16m) liggen. De kinderen konden daarop beachvolleyballen en uiteraard ook andere soort sporten op doen zoals rugby, tennis en handbal.

Kinderen zeiden “Meester, wat leuk! Ik heb nog nooit op het strand gestaan!” Terwijl in Den Haag het strand 3 km verderop ligt. Sommige kinderen vanuit de Schilderswijk zijn dus nog nooit naar het strand geweest. Als ik zo’n reactie dan hoor dan denk ik, “Ja! Daar doe ik het voor”.

Ik ben nu 16 jaar in de Schilderswijk actief. Als gymleraar leer je kinderen zo veel mogelijk over sporten, maar er komt er ook altijd een stukje opvoeden bij kijken. Naast het leren sporten, geven we kinderen ook een stukje sociale vaardigheden mee. Hoe goed ouders het ook doen thuis, heel af en toe hebben ze niet de tools om hun kinderen de vaardigheden mee te geven die handig zijn voor de Nederlandse maatschappij. Uiteraard met behoud van eigen cultuur en identiteit. Dat is soms best een “gevecht” tussen twee werelden en dat merk je al bij de leerlingen. Juist door in een persoonlijk gesprek te gaan en door te vragen kom je er achter wat kinderen bedoelen en wat ze nodig hebben. Dit kost tijd, maar dat heet investeren. Op die manier ontstaat er een wederzijds respect wat de sfeer in de wijk zeer zeker ten goede komt.


Sport is in de Sporttuin allereerst het doel. Kinderen kunnen een sport gedurende 10 weken uitproberen. Vinden ze het leuk, dan gaan ze ermee verder. Vinden ze het toch niet zo leuk, dan mogen ze na die periode iets anders kiezen. Natuurlijk zijn er ook kinderen die liever naar de Sporttuin komen dan dat ze thuis hun kamer moeten opruimen, of op het pleintje een beetje rondhangen. Daar willen we ook voor zijn, als een veilig plek in de wijk waar iedereen welkom is. Echter wel met bepaalde regels. Het is geen pleintje waar zij de baas zijn, maar iedereen houdt zich aan de regels van de Sporttuin. Dan houden we het veilig en gezellig voor iedereen.