Check je boetes tijdens Burendag

NWS/2017-09/ciryxk3ueaawepw

Tijdens de nationale burendag op zaterdag 23 september kunnen wijkbewoners uit het werkgebied van Politie Hoefkade checken of zij nog openstaande boetes hebben, zonder dat dit gevolgen heeft. Vanuit de gemeente Den Haag zijn er mensen aanwezig die informatie kunnen verschaffen over (schuld-)hulpverlening.

Wijkagent Sander Jongenburger van Team Hoefkade kwam op het idee: “Als wijkagent kom ik regelmatig in contact met jongeren die schulden hebben, bijvoorbeeld nadat zij een boete hebben gekregen. En zo’n schuldbedrag loopt snel op wanneer je niet betaalt, eerst met 25% en daarna met 50%. Wanneer je dan nog niet betaalt, word je gesignaleerd en dat kan serieuze gevolgen hebben. Bij een controle door de politie, kun je gelijk mee naar het bureau en moet je zitten. Maar daarmee ben je nog niet af van je betaalplicht. Daarnaast loop je ook kans dat je auto of scooter in beslag genomen wordt en met het vliegtuig naar het buitenland reizen kun je helemáál wel op je buik schrijven.”

 

Zo ontstond het idee om wijkbewoners eenmalig de gelegenheid te geven om te controleren of zij nog openstaande boeten hebben. “Maar in dit geval worden ze dan niet direct aangehouden, terwijl we dat normaal gesproken wel doen. Een soort ‘verlaat de gevangenis zonder betalen’ uit Monopoly, dus.” legt Sander uit. “Maar we zijn die dag ook gewoon aanwezig om met onze buurtbewoners in gesprek te gaan. Dus heb je iets waar je het altijd al eens met ons over had willen hebben, kom dan ook zeker even langs!”.


Tijdens Nationale Burendag zitten Sander en een aantal collega’s daarom tussen 11.00 uur en 18.00 uur met laptops in/voor de Bazaar aan de Hoefkade en kunnen wijkbewoners op vertoning van een geldig legitimatiebewijs hun openstaande boetes opvragen. Namens de gemeente zijn er een aantal mensen van schuldhulpverlening aanwezig die voorlichting en advies kunnen geven over de openstaande schulden. Zo kunnen zij bijvoorbeeld helpen met het aanvragen van een betalingsregeling met het CJIB.