Schilderswijk Moeders winnen Vredesduif

NWS/2017-09/xxl

Een rederij met ex-bootvluchtelingen aan het roer en moeders die andere vrouwen helpen met het oplossen van problemen. Het zijn twee van de dertien initiatieven die vandaag, op de Internationale Dag van de Vrede, een zogeheten vredesduif ontvingen van goededoelenorganisatie Pax. De duiven werden voor het eerst uitgereikt.

"Angst, geweld en polarisatie domineren het nieuws, terwijl de vele mensen die zich inzetten voor vrede, verbinding en wederzijds begrip vaak onopgemerkt blijven", zegt de organisatie. Woordvoerder Helma Maas: "Ik hoor vaak 'goed nieuws is geen nieuws'. Daar schrik ik van. Ik vind het heel goed dat er over problemen wordt geschreven, maar waarom niet ook over oplossingen?"

De duiven-ontvangers startten uiteenlopende projecten, van het helpen van vluchtelingen, het actievoeren tegen kernwapens tot het maken van t-shirts om mensen over maatschappelijke onderwerpen na te laten denken. "De basis is hetzelfde: verbinden en bruggenbouwen."

Signalen opvangen

Een van de vredesduiven ging naar Schilderswijk Moeders, waarbij moeders van verschillende etnische achtergronden andere vrouwen in de Schilderswijk helpen met opvoedingsvragen en problemen als schulden en huiselijk geweld. Projectleider Dée Werter: "Dit is een heel grote eer en erkenning. De moeders werken vaak onder de radar. We bereiken veel vrouwen die niet bereikt kunnen worden door bijvoorbeeld de huisarts of door scholen. De moeders stappen op ze af bij het bushokje, op schoolpleinen, in winkels, je kan het zo gek niet bedenken of ze bereiken de vrouwen. Ze worden getraind om signalen op te vangen en hebben de tijd om een goede vertrouwensband op te bouwen en door te verwijzen naar hulp."

Voor het komende jaar krijgt Schilderswijk Moeders nog geld, maar of het daarna door kan gaan, is nog onzeker. "We zijn hard bezig om te kijken hoe we een plek kunnen krijgen in de keten van de Haagse hulp. We willen dat het project geen project meer is, maar dat het structureel wordt."

 

Bron: NOS.nl