Winternachten goes Schilderswijk

NWS/2018-01/thumb.php

Winternachten festival presenteert in samenwerking met Bibliotheek Schilderswijk voordrachten door en gesprekken met Sanam Sheriff, poetry slam-talent uit India en de jonge schrijver-columnist (en Schilderswijker) Hizir Cengiz. Dichter en buurtbewoner Ibrahim Eroglu brengt samen met zijn dochter, vocaliste Cansu Eroglu, Turkse poëzie ten gehore.


Hizir Cengiz (1998) won in 2017 op 18-jarige leeftijd de eerste Jan Paul Bresserprijs voor zijn essay De wereld is een bak vol modder, dat verscheen in De Groene Amsterdammer. Als VWO-scholier beschrijft daarin hoe hij als klein jongetje van Turkije naar Nederland verhuist en in de Haagse Schilderwijk belandt. Daar ziet hij hoe jongens het verkeerde pad op gaan, hoe de haat jegens moslims en het moddergooien hand over hand toenemen. 'Hoe kan je dan iets opbouwen?' vraagt hij zich af. Om af te sluiten met de woorden: 'We moeten wachten totdat de modder droog wordt, hard genoeg is om burchten te bouwen.' Hizir schreef voor Scholieren.com en Mindshakes en portretteerde mensen in woorden voor het Haags en Rotterdams Straatnieuws. Sinds het winnen van de prijs schrijft hij regelmatig columns voor De Groene Amsterdammer. Ook werkt hij aan een roman.
 

Sanam Sheriff (Bangalore, 1995) is een dichter en schrijver afkomstig uit India. Ze woont momenteel in Philadelphia waar ze een studie volgt in Creative Writing aan het Bryn Mawr College. Haar werk is gepubliceerd of zal verschijnen in The Shade Journal, All Def Poetry, Button Poetry, Apiary Magazine, en The Academy of American Poets. In haar oeuvre onderzoekt ze de ingewikkeldheden van en buiten zichzelf in een streven naar voortdurende, transformatieve kwetsbaarheid.
 

Cansu Eroglu (Den Haag, 1992) is een Haagse zangeres met Turkse roots. Haar interesse in culturele diversiteit is niet alleen terug te vinden in haar studies (Culturele Antropologie, Religieuze Wetenschappen & Wereldmuziek) en werk, maar ook in de liedkeuzes en de verschillende talen waarin Eroglu zingt.
 

Ibrahim Eroglu (Yozgat, 1963) is in 1980 in het kader van familiehereniging naar Nederland gekomen. Nadat hij 14 jaar in de tuinbouw heeft gewerkt, heeft hij een tweedegraads lerarenopleiding in het Turks gedaan aan de Nuts Academie in Rotterdam. Tot 2004 heeft hij als OALT-leerkracht gewerkt. Daarna heeft hij de PABO-opleiding aan de Hogeschool Inholland gedaan. Nu werkt hij als leerkracht in het basisonderwijs in de Haagse Schilderswijk.
 

Ibrahim Eroglu is zowel in binnen- als buitenland bekroond met verschillende poëzieprijzen. Tot op heden zijn er 4 dicht- en 5 moppenbundels van hem verschenen.

Komende data

Dit evenement staat niet meer gepland in de komende weken.