Expositie‘Bij Ons Thuis’over ouderen Den Haag: hoe word je waardig oud in Nederland?

NWS/2018-02/bijonsthuispersbeeldlr1

Hoe word je waardig oud in Nederland, als je zelf uit een andere cultuur komt? En welke rol is hierbij weggelegd voor de ouderenzorg? Deze vragen staan centraal in het foto- en verhalenproject Bij Ons Thuis, dat deels tot stand kwam in de Schilderswijk. De gelijknamige expositie wordt 24 februari 2018 officieel geopend door Abdelkader Benali, in Het Nutshuis in Den Haag.

Het idee voor het fotografieproject Bij Ons Thuis werd geboren toen fotografe Karine Versluis, afkomstig uit de Schilderswijk, zag hoe de eigen cultuur van haar Oekraïnse grootmoeder na zestig jaar in Nederland weer meer een rol ging spelen. “Mij herkende ze op een gegeven moment niet meer, maar als ik het over de Russische dichter Poesjkin had, dan zei ze: ‘Oh ja!’ Ook wist ze nog precies welke ingrediënten ze nodig had om borsjt te maken. Maar als ze in het verzorgingstehuis Sinterklaasliedjes gingen zingen, of er een cd met kinderliedjes werd opgezet, dan vond ze dat wel gezellig, maar het dééd haar niks. Dat kende ze niet, want zij groeide op in de voormalige Sovjet-Unie.” Versluis realiseerde zich dat er meer migrantenouderen moeten zijn die oud worden in een Nederlandse omgeving, waarin ze zich misschien niet herkennen. “Waaronder veel ouderen die in mijn directe omgeving wonen, namelijk de Schilderswijk.”

 

Verhalen uit verpleeghuis De Schildershoek en buurthuis De Mussen

Samen met collega-fotograaf Karijn Kakebeeke zette Versluis een fotografie- en verhalenproject op dat inzoomt op de wensen van migrantenouderen. Het duo interviewde migrantenouderen uit onder andere verpleeghuis De Schildershoek aan de hand van foto’s van vroeger. Een groep (klein)kinderen van migranten ging zelf op pad met een camera, om hun kijk op het leven in meerdere culturen en de zorg voor hun (groot)ouders vast te leggen. Tot slot sprak het duo met vrouwen in buurthuis De Mussen, die op het onderwerp reflecteerden aan de hand van archiefbeelden uit de Nederlandse ouderenzorg. Zorgprofessionals reageerden vervolgens op de verhalen die naar voren kwamen. Kakebeeke en Versluis nodigen het publiek dat naar hun tentoonstelling komt kijken, nadrukkelijk uit om ook mee te denken over het thema. Kakebeeke: “Iedereen wordt immers oud en heeft familie over wie je vroeg of laat moet meebeslissen: word ik mantelzorger, gaan mijn ouders naar een tehuis of zoeken we een andere manier?”

 

Opening & audio-installatie Een Luisterend Oor

De expositie wordt 24 februari 2018 officieel geopend door Abdelkader Benali, in Het Nutshuis in Den Haag. De Marokkaans-Nederlandse schrijver en presentator geeft een lezing over oud worden in een cultuur waar je niet geboren bent.

 

Onderdeel van de tentoonstelling is de audio-installatie Een Luisterend Oor van documentairemaker Sanne Rovers en radiomaker Laura Stek. Het duo luisterde mee met de Zilverlijn, een telefoondienst van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen die dat willen worden wekelijks gebeld door een vrijwilliger om een praatje te maken. Rovers en Stek maakten een audio-installatie rondom deze indringende telefoongesprekken met eenzame ouderen. Voor een op de installatie gebaseerde animatie won het duo de tweede prijs in de categorie Beste Digitale Audio op het prestigieuze festival Prix Europa.

 

Bij Ons Thuis is een initiatief van Karine Versluis en Karijn Kakebeeke / Picture Bridge Foundation, in samenwerking met Sanne Rovers en Laura Stek, en is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Stichting RCOAK, KNR-PIN, Fonds Sluyterman van Loo en Het Nutshuis.

PROGRAMMA Bij Ons Thuis

-Tentoonstelling: 25 februari t/m 12 april 2018

-Opening door Abdelkader Benali: 24 februari, 16:00 uur (inloop vanaf 15.30 uur)

-Programma rondom Hoogtij Den Haag: 9 maart(www.hoogtij.net)

-Familieportretdag: 17 maart

-Symposium, gepresenteerd door Funda Müjde* 9 april