De acht delen van yoga

NWS/2018-04/img20180416wa0004

Acht ledematen bepalen de beoefening van yoga, en helpen de beoefenaar om de fijne kneepjes, de schoonheid en de potentie van yoga te begrijpen. Maak je geen zorgen als de acht ledematen nieuw voor je zijn en geloof niet dat je al alles weet wat er over de acht ledematen te weten valt. 

1. Yama

Stel je voor dat je een schijnwerper bent. Het eerste ledemaat, Yama, wilt dat je nadenkt over de manier waarop je je licht de wereld instraalt.

A. Ben je aardig en begripvol voor andere levende wezens?

B. Ben je conseqent?

C. Ben je eerlijk?

D. Gebruik je je energie verstandig?                    

E. Kan je jouw verlangens beheersen of beheersen jouw verlangens jou?

 

De yama (in meervoud omdat het in kleine subcategorieën is opsplitst) moedigt ons aan om vredelievend voor een ander te zijn.

2. Niyama
Dit is je innerlijke schijnwerper. De houding die je aanneemt ten opzichte van je eigen zelfzorg en groei.

A. Houd je je lichaam en geest zuiver?
B. Vind je tevredenheid in alles wat je al hebt                                                                        
C. Ben je gedisciplineerd met het gebruik van je energie?    

D. Werk je aan zelfbewustzijn?
E. En neem je de tijd om je te koesteren in een energie die groter is dan jij - een soort goddelijke kracht?


De niyama's (opnieuw in het meervoud) zullen je helpen inzien dat het zorgen voor jezelf, op meer manieren, dan alleen het fysieke een belangrijke deel van het yogische pad is.


3. Asana   Dit is het ledemaat waarvan de meeste mensen al iets weten. Je zult er misschien versteld van staan, om ​​te vernemen dat het beoefenen van de fysieke houdingen slechts een onderdeel is van de algehele puzzel --- YOGA---!                                                                                                      
Houdingen worden gebruikt om in je eigen innerlijke wereld te duiken. Op het eerste gezicht zou men verleid kunnen worden om te denken dat de bedoeling van Asanas is, om mooie buikspieren en wasbordjes te krijgen, maar niets is minder waar. Het is gewoon een leuk bijproduct.

Asana, het derde lid, gaat over het belichaamd worden en het verenigen van alle aspecten van jezelf - lichaam, geest, hart, adem en ziel - om acceptatie, niet-reactie en een hoop andere waardevolle zaken.


4. Pranayama

De prana is een nauwelijks waarneembaar aspect van het lichaam, het heeft een zichtbaar aspect dat is de lucht, die we inademen en een onzichtbaar aspect, dat is de energie (= niet-negatief -niet positief) die door het lichaam stroomt via verschillende kanalen en het lichaam ondersteunt. Prana samen met je ademhaling (wordt pranayama / ademhalingsoefeningen), is een van je levensbelangrijke levenskrachten die je in leven houdt. Pranayama, het vierde ledemaat, balanceert de levenskracht en is eigenlijk de beste vriend van Asanas.

Gerichte dosering van de ademhaling balanceert de stroom van de vitale krachten in het lichaam. Ademen is niet alleen belangrijk om te oefeneningen te doen, het is erg belangrijk. Volg de ademhaling en alles zal op zijn plaats vallen.


5. Pratyahara
Het is tijd om je aandacht naar binnen te richten. De vijfde tak van Yoga, Pratyahara, gaat over het terugtrekken van de zintuigen van de buitenwereld en ze in plaats daarvan in jezelf te laten schijnen. Door de zintuigen naar binnen te richten, worden de zintuigen sterker. Dit, omdat ze niet meer uitwaaieren naar de ontelbare prikkels van buitenaf.

6. Dharana

Met het zesde ledemaat, Dharana, ga je nu je aandacht richten op een vaste entiteit.  Dit object is slechts een hulpmiddel om dieper te gaan. Reciteer Mantra of focus op je adem --- wat voor jou werkt is prima. Het doel is nu nog steeds de dwalende geest te beheersen en stabiel te worden. Kies een vast focuspunt en oefen ermee om verbonden te blijven.  

7. Dhyana

Als je eenmaal stabiel bent, is het tijd voor meditatie. Dit is concentratie met verhoogde aandacht zonder een object of  een specifieke focus punt.

Je kent dat gevoel wanneer je zo geabsorbeerd raakt door een activiteit (bijvoorbeeld door het bos rennen, op het toneel staan, stil zitten) dat er geen gedachte is - het is gewoon een directe ervaring!                                                                     
Dit is het zevende ledemaat, DHYANA. De definitie van meditatie.


8. Samadhi
Samadhi of de grote vereniging.  Dit kan geen doel op zich zijn, noch kan het vooraf worden gepland. Het gebeurt als gevolg van oefening en kan ook nogal spontaan gebeuren. Het lichaam, de zintuigen, de geest --- ze zijn verbonden en hebben vrede.  Het is een ruimte van eenvoudig weg zijn, het ervaren van waarheid en verbinding.  Samadhi is het vlechten van alle acht ledematen. Het is een volledig begrip en een totale onderdompeling in de aanwezigheid. Het is een gevoel, wanneer je één (verenigd) wordt met het universum.

Een achtledig pad……. dat klinkt logisch, toch? Of niet??  ... De acht ledematen zijn allemaal gelijk, ze werken samen en je kunt er geen een van laten liggen of, anders is het gewoon geen yoga meer. Je kunt niet het een hebben zonder het ander.

 

Hopelijk heeft deze simpele uitleg jou geholpen en aangemoedigd om het ingewikkelde tapijt dat het pad van yoga is, beter te begrijpen. Er is zoveel te leren en te ervaren. Dus ga erop uit en ontdek! Of neem een diepe duik naar binnen en ontdek jezelf !!!

D.Rambharose ( Instructeur bij St.Yoga Shishya )

Investeer vandaag tijd en moeite in jezelf en voorkom dat je later afhankelijk wordt van Medicijnen.

 

Disclaimer: Dit is geen wetenschappelijk artikel. Alle informatie is gebaseerd op vedische literatuur en ervaringen van Yoga guru's. Zoals uitgelegd door Mijn eigen Guru