Wat betekent Yoga voor onze kinderen?

NWS/2018-04/yogavoorkinderen 20180430110830

Wij als ouders stimuleren onze kinderen op allerlei mogelijke manieren om goed te presteren (school, sport enz) , om te streven naar een goede baan en een goede positie in de samenleving. Maar stimuleren wij onze kinderen voldoende om een goed mens te zijn, zichzelf lief te hebben, respect voor het eigen lichaam te hebben en gelukkig te zijn? Leren we ze om te investeren in lichamelijk en geestelijk welzijn zodat ze fit en gezond ouder kunnen worden? Hebben we onze kinderen geinformeerd over Yoga? Hoe kan Yoga onze kinderen helpen om fitter, gezonder en gelukkiger te worden?

1. Yoga leert zelfacceptatie
Op dezelfde manier waarop kinderen de kans krijgen iets te leren dat niet competitief is, leert yoga kinderen ook om zichzelf te accepteren en te koesteren zoals ze zijn. Nogmaals, met de maatschappij die zoveel de tekortkomingen benadrukt, leert yoga kinderen om van zichzelf te houden. Indien jong geleerd, biedt deze ongelooflijk waardevolle les kinderen de tools om de toenemende gevoelens van zelfverwijt die in de tienerjaren en daarna kunnen voorkomen te bestrijden.

2. Namaskar/Namaste: Het licht in mij begroet het licht in jou
Yoga leert acceptatie en tolerantie van anderen. Yoga leert kinderen al vroeg in het leven dat alle levende wezens moeten worden gekoesterd en gerespecteerd zoals ze zijn. Acceptatie, tolerantie en respect zal bijdragen aan het creëren van vreedzamere lokale gemeenschappen en een meer vreedzame wereld.


3. Yoga is niet competatief
In de wereld van vandaag houden we er zoveel van om de beste te zijn en het meeste te bereiken. Yoga leert kinderen dat hun lichaam anders is; verschillende lichamen doen verschillende dingen en dat dit geen probleem is. In yoga is namelijk niemand beter of slechter. Iedereen presteert naar de capaciteiten van zijn/haar lichaam.  We onderzoeken allemaal ons lichaam en ontdekken dat ons lichaam verschillend reageert. Yoga is echt voor iedereen!


4.Yoga moedigt gezonde gewoonten aan

Elk oefenprogramma dat in de kindertijd is begonnen, helpt kinderen om fysiek actief en gezond te blijven. Het merendeel van deze kinderen zal later ook een gezonde levensstijl blijven voortzetten. Yoga gaat een stap verder door niet alleen de hierboven genoemde gezonde gewoontes te leren, maar ook een gezonde benadering van voeding en het vermogen om zichzelf te kalmeren en de geest te controleren.


5. Focus, focus, focus

We leven in een wereld van afleidingen. Tegenwoordig lijken steeds meer kinderen niet in staat te zijn om zich ergens, voor een behoorlijke tijd, op te concentreren. Yoga kan daarbij helpen. Yoga leert kinderen om hun aandacht te vestigen en te concentreren op hun ademhaling. Ze leren hoe de ademhaling hen de hele dag kan helpen, in elke situatie. Ze leren zich op de houding/pose te concentreren en de juiste lichaamshouding aan te nemen. Ook leren ze te focussen op hun lichaam en leren ze hoe het lichaam functioneert.

6. Yoga leert kalmerende technieken
Jonge kinderen uiten hun frustratie meestal door te huilen en met woede-uitbarstingen. Wanneer ze de juiste, gezonde ademhalingstechnieken leren en hulpmiddelen aangereikt krijgen om zichzelf te kalmeren, beginnen ze ook te leren hoe ze die hulpmiddelen in hun dagelijks leven kunnen toepassen en om in elke situatie passend te reageren. Ik weet dat ik als volwassene verbeteringen zie op dit gebied in mezelf. Had ik als kind maar meer van deze technieken geleerd.

7. Kinderen leren zelfbewustzijn door middel van yoga
Door hun lichamen door de houdingen te leiden, leren kinderen meer over hun lichaam en over wat ze kunnen. Ze leren meer over hun geest. Ze leren ook hoe ze, naast hun eigen houding en benadering van het leven, de houding van anderen kunnen beïnvloeden.


8. Yoga ondersteunt de ontwikkeling van een positieve geestelijke gezondheid bij kinderen.

Alle bovenstaande voordelen komen samen. Wanneer kinderen leren om zichzelf te accepteren en lief te hebben voor wie ze zijn, om het goede in anderen te zien, om zich te concentreren en hun geest te kalmeren, en om zich bewust te zijn van hun aangeboren vermogens, ontwikkelen ze ook meer veerkracht/weerstandvermogen.


Ze zijn waarschijnlijk positiever en optimistischer over het leven en hun capaciteiten. Ze zullen hopelijk minder snel bezwijken voor angst, depressie en andere psychische problemen die tegenwoordig zo veel voorkomen.


Ontspanning wordt aangemoedigd
Misschien nog belangrijker is dat yoga kinderen leert dat ontspanning niet alleen is toegestaan; het wordt zelfs aangemoedigd. Ontspannen is niet gemakkelijk. Leren om te ontspannen, vraagt veel oefeing. Yoga biedt ruimte voor de geest om te vertragen en tot rust te komen. Kinderen krijgen altijd te horen dat ze betrokken en productief moeten zijn. Hun kleine geesten springen de hele dag van de ene activiteit naar de andere, vaak tot ze instorten vlak voor het slapengaan. Yoga leert kinderen dat het niet altijd zo hoeft te zijn.
Als kinderen kunnen leren ontspannen en stil zijn, zullen ze beter in staat zijn om de spanningen en druk te overwinnen die ze bij het ouder worden zullen beginnen te voelen.


Onderzoek
Onderzoek in de Verenigde staten heeft aangetoond dat indien yoga/meditatie op scholen wordt onderwezen, het de aandacht, concentratie, het gedrag en de prestaties van de student aanzienlijk verbetert. Kinderen beweren dat wanneer ze echt moe en gespannen zijn, het hun helpt om te ontspannen. Alsof het nacht is en dat ze het gevoel hebben dat ze slapen. De Visitacion Valley school in San Francisco zag een daling van 79% van de schorsingen en behaalde een presentieniveau van 98,3%. Dit, door enkel dagelijks meditatie te trainingen te verzorgen.

 

In een uitzending van 26 oktober 2017 heeft de BBC bericht dat yoga een positieve invloed op kinderen heeft. Volledigheidshalve treft u hierbij de link.

 

Uit statistische informatie blijkt dat ongeveer 5 milljoen kinderen anti depressiva gebruiken. Dit kost de Amerikaanse overheid op jaarbasis $ 202.000.000.000,-. Is dit wat we voor onze kinderen voor ogen hebben? Moeten we niet de verantwoordelijkheid op ons nemen en proberen het tij te keren?

 

Wij zijn gewoonte dieren, Waarom kunnen we dan deze positieve gewoonte niet overnemen en ons gedrag niet veranderen? Wordt het niet tijd dat op alle scholen yoga-meditatie in de les programma wordt opgenomen?

 

D.Rambharose (Instructeur bij Stichting YogaShishya in oprichting)

Disclaimer: Dit is geen wetenschappelijk artikel. Alle informatie is gebaseerd op vedische literatuur en ervaringen van yoga guru's. Zoals uitgelegd door Mijn eigen Guru