Contact of verbondenheid

NWS/2018-07/img20180724wa0000

Mijn naam is Devanand Rambharose (Yoga Instructeur). De komende tijd zal ik op gezette tijden een artikel schrijven over gezonde leefstijl en yoga. Om in onze moderne- en stressvolle levens gezond oud te worden ben ik mij gaan verdiepen in klassieke vedische - en yogaliteratuur. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaringen met u delen zodat een ieder er zijn of haar voordeel mee kan doen. Hieronder vindt u alweer een artikel van mijn hand. Ik wens u veel leesplezier.

Tijdens mijn laatste reis had ik een erg interessant gesprek met een goede vriend in India  over contact en connectie. Ik vraag mij af of wij als moderne maatschappij dit willen onderkennen en hierover willen nadenken.

 

Wat is het verschil tussen Yogajog (Contact) en Sanjog (verbinding ). Echt verwarrend is het niet!!

 

Laten we een rollenspel spelen, als u de rol van een journalist uit een land in het westen wilt spelen dan ik speel de rol van een Indiase Yoga Guru, en sta mij toe om dit in een interviewstijl uit te leggen.

 

Journalist, beste meneer, kunt u het verschil tussen yogajog en Sanjog verklaren, want het is voor mij echt verwarrend.

 

De Yoga Guru, lacht een beetje en de gestelde vraag ontwijkend, stelt hij een wedervraag – kom je uit europa?

 

Journalist – ja …

 

De Yoga Guru  – wie zijn er allemaal nog thuis?

 

Nu zult u denken dat de Yoga Guru zijn vraag probeert te vermijden … immers dit is een zeer persoonlijke en ongerechtvaardigde vraag. Maar de journalist antwoordt, mijn moeder is overleden. Mijn Vader woont alleen, 3 broers, één zus, allemaal getrouwd en verhuisd …

 

De Yoga Guru blijft koel en standvastig ; vraagt ​​nog steeds met een ​vriendelijke ​lach op zijn gezicht – hoe vaak spreek je met je vader ??  Nu is de journalist zichtbaar geïrriteerd … De Yoga Guru- wanneer sprak je voor de laatste keer met hem? Journalist onderdrukt  zijn irritatie en antwoordt,  “ongeveer een maand terug”.

 

De  Yoga Guru- ontmoeten u, uw broers en zussen elkaar vaak?  Wanneer kwam u voor het laatst samen als een gezin???  Op dit punt is het zweet zichtbaar op het voorhoofd van de journalist. Wie neemt wiens interview? Het lijkt erop dat Yoga Guru een interview afneemt van de journalist. Met een zucht zegt de journalist –  we waren  2 jaar geleden met de kerstdagen samen …

 

DeYoga Guru – Hoeveel dagen zijn jullie samen gebleven?
Journalist- (zweet van zijn voorhoofd afwegend antwoordt) 3 dagen …

 

De Yoga Guru-  Hoeveel tijd heb je met je vader naast hem zittend doorgebracht? De journalist is perplex en schaamt zich … en begint iets op een stuk papier te schrijven …

 

De Yoga Guru- Hebben jullie samen ontbeten of geluncht  of  gedineerd?  Heb je gevraagd hoe het met hem gaat? Heb je gevraagd hoe zijn dagen verlopen na de dood van je moeder?

 

Nu zijn de ogen van de journalist volgelopen en probeert hij naar de lucht te kijken ….
De Yoga Guru is nog steeds onbewogen en met een glimlach op zijn gezicht legt hij zijn hand op de hand van de  journalist en zegt; – wees niet beschaamd,  boos of verdrietig. Het spijt me als ik je onbewust heb gekwetst … .. Maar dit is eigenlijk het antwoord op jouw vraag. Wat is contact en  connectie/verbinding (Yogajog en Sanjog).

 

De Yoga Guru- je hebt contact met je vader maar je hebt geen band met hem.  Je bent niet met hem verbonden. Verbinding is van hart tot hart … samen zitten, delen, verzorgen, elkaar knuffelen, aanraken, hand schudden, oogcontact, eten delen, tijd met elkaar doorbrengen en samen lachen/huilen … ..

 

De Yoga Guru-  U en uw broers en zussen hebben contact maar er is helemaal geen sprake van enige connectie met elkaar.

 

Dit is de realiteit in onze moderne wereld !! In huis, de maatschappij en overal heeft iedereen heel veel contacten en netwerken, maar niemand is echt met elkaar verbonden.  Er is geen sprake van enige communicatie… . Iedereen is in de virtuele wereld. De journalist veegt zijn ogen af ​​en zegt dankje dat je me terugbrengt naar de werkelijkheid …….

 

In onze kindertijd, toen we met de bus, trein of de vliegtuig reisden … glimlachte iedereen naar anderen … dan spraken mensen met elkaar, deelden ze lief en leed tijdens de reis. Sommigen werden vrienden. Sommigen waren voor altijd oom en tante … .. En nu, wanneer ik met de bus, trein of vliegtuig reis, dan lijkt het alsof ik op een kerkhof ben beland…   niemand stoort niemand. We zijn allemaal bezig met een telefoon of een laptop en in contact met iemand “tik tik tik…..geluid….  Zoals het is op een kerkhof in de herfst met het geluid van vallende droge bladeren ….  Iedereen in dit compartiment staat in contact met de hele wereld, maar niemand kent de medepassagiers …. Het is een begraafplaats van ongeveer 50-100 “levende doden” personen op een korte reis.

 

Herkenbaar???

Laten we afspreken om niet honderden contacten te maken – maar laten we goed verbonden zijn, goed communiceren, elkaars zorgen delen, elkaar aanraken, knuffelen, tijd met elkaar doorbrengen en samen lachen/huilen met de mensen om ons heen ….

 

 

Stichting YogaShishya

D.Rambharose