Project Schilderswijk Moeders lijkt gered

NWS/2018-11/phpthumb generated thumbnailsxsa.jpeg

Honderden geïsoleerde vrouwen in de Schilderswijk kunnen blijven rekenen op hulp. Het (inter)nationaal gelauwerde project Schilderswijk Moeders dreigde na vijf jaar te stoppen, maar krijgt nu tóch geld om in 2019 door te gaan.

Directeur Nicoline Grötzebauch van buurthuis De Mussen en bedenker van het project is 'heel erg opgelucht'. ,,Onze vrijwilligers en cliënten waren erg bang dat we per 1 januari zouden moeten stoppen met dit belangrijke werk. De subsidie liep eind dit jaar af en het was zeer onzeker of we het geld voor 2019 zouden krijgen.''
 

Die toezegging kwam er afgelopen week dan toch. De Haagse wethouder Rachid Guernaoui zegde in een commissievergadering toe dat de moeders hun 'goede werk' kunnen voortzetten. Tot vreugde van onder meer het CDA, GroenLinks, PvdA en HSP. Formeel moet Grötzebauch nog wel een aanvraag indienen om aanspraak te maken op het geld uit het 'Investeringsbudget Welzijn'. ,,Dan kunnen ze in principe rekenen op een zelfde bedrag als vorig jaar'', licht de woordvoerder van de wethouder toe.
 

Het project sleepte de afgelopen jaren prijs na prijs binnen. Experts uit de hele wereld bewonderen de manier waarop ze hier vrouwen achter de voordeur vandaan krijgen. In de gezinnen van de vrouwen spelen veel problemen, waaronder soms heftige zaken als incest en huiselijk geweld. Toch krijgen de vrouwen niet de hulp die ze nodig hebben, omdat ze wantrouwend zijn jegens instanties.
 

,,Onze vrijwilligers bereiken hen echter wél omdat het ook vrouwen uit de wijk zijn, die hun taal en cultuur begrijpen'', zegt Grötzebauch.
 

Vrijwilligers

Het project werkt met vrijwilligers, die bij de migrantenvrouwen thuis komen, een luisterend oor bieden, adviezen geven en ervoor zorgen dat de vrouwen de deur uitkomen. Of, indien nodig, professionele hulp zoeken.
 

,,Vorig jaar hebben we 300 tot 350 vrouwen geholpen'', zegt Grötzebauch. ,,Met de subsidie van zo'n 140.000 euro kunnen we dat in 2019 weer doen.''
 

Van het geld worden onder meer cursussen van de vrijwilligers betaald.


Bron: AD.nl