Prestatiedruk bij studenten

NWS/2019-06/school

Mijn naam is Devanand Rambharose (Yogaleraar). De komende tijd zal ik op gezette tijden een artikel schrijven over gezonde leefstijl en Yoga. Om in onze moderne- en stressvolle levens gezond oud te worden ben ik mij gaan verdiepen in klassieke vedische – en yogaliteratuur. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaringen met u delen zodat een ieder er zijn of haar voordeel mee kan doen.

De eindejaars studenten hebben inmiddels al examens afgelegd en de resultaten zijn ook al bekendgemaakt. De overige studenten zullen binnenkort met de laatste tentamens voor dit schooljaar starten. Aan alle betrokken partijen wil ik vragen om dit artikel te lezen en hierover goed na te denken.

 

Geluk, De Heilige Graal (ons eigen IK) is de basis van ons leven.
Hoe motiveer je je kind of student?
Laat ik beginnen met een voorbeeld bedoeld voor de: Ouder / docent tot student.
Je begint zometeen met je examens/ tentamens. Deze examens/tentamens zullen je definiëren. Het cijfer dat je krijgt zal bepalen welke richting, welke universiteit en welke baan je zult kunnen krijgen. Deze examens/tentamens zijn buitengewoon belangrijk en ik wil dat je ze serieus neemt. Deze examens/tentamens zullen bepalen wat je in het leven zal bereiken.
Is dit echt zo???
Is dit wat we van onze kinderen of studenten willen ???
Of we willen dat onze kinderen gelukkig worden ???
Waarom vragen we onze kinderen altijd of ze arts, ingenieur of wetenschapper willen worden ??
Waarom vragen we niet of ze gelukkig willen zijn ??
Willen we dat onze kinderen / studenten succesvol zijn en ongelukkig worden?
Of willen we dat ze gelukkig zijn?

Waarom kunnen we onze kinderen niet inspireren om hun volledige potentieel te ontdekken en te benutten, de schat van het leven te vinden (hun innerlijke ziel) en gelukkig te zijn ???

 

Best ouders, studenten en docenten,
De examens/ tentamens worden door uw kinderen gemaakt en zoals alle ouders, zult ook u zich afvragen of uw kind de examens met goed gevolg zal afleggen. Dat u betrokken bent is positief, maar toch wil ik u op het hart drukken, onthoud alsjeblieft, tussen de studenten die de examens/tentamens maken zitten ook de toekomstige artiesten, ondernemers enzovoorts:

 

Om een topartiest te worden hoeft men geen wiskunde te hebben gestudeerd. De geschiedenis of Engelse literatuur zal een toekomstige ondernemer helemaal niet aanspreken. Een hoog cijfer voor scheikunde zal voor een muzikant niet veel betekenen. Voor een sporter is zijn fysieke/ en geestelijke fitheid belangrijker dan zijn of haar graad in de natuurkunde.

 

Als je kind hoge cijfers haalt, is dat uiteraard geweldig !!! Maar als hij of zij dat niet doet, neem alsjeblieft niet hun zelfvertrouwen en hun waardigheid van hen af. Vertel hen dat het goed is, het is maar een examen! Dat ze bestemd zijn voor veel grotere dingen in het leven. Vertel hen dat het niet uitmaakt wat hun score is en dat je van hen houdt en ze niet beoordeeld. Doe dit alsjeblieft en zie hoe ze met zelfvertrouwen de wereld veroveren. We moeten niet vergeten dat een examen of een laag cijfer hun dromen of talent niet wegneemt. En denk alsjeblieft niet dat artsen en ingenieurs de enige gelukkige mensen in de wereld zijn.

Het is goed om te erkennen dat examens belangrijk zijn, maar in het leven is een examen niet alles. Cijfers zijn goed, maar ze definiëren je niet. Laat niet één examen of één cijfer je hele toekomst bepalen. Er zit zoveel meer potentieel in je. En vergeet niet dat albert Einstein heeft gezegd dat iedereen geniaal is, maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, dan zal hij zijn hele leven lang geloven dat het stom is. Laat de successtatistieken van andere mensen niet de jouwe worden.
We mogen niet vergeten dat examens onze intelligentie niet test !!! Het test ons geheugen !!
Het bovenstaande dwingt ons te kiezen voor de toekomst, die we voor onze kinderen of studenten voor ogen hebben! Het kind/ de student zou hetzelfde moeten doen!

 

Welke reis moeten de studenten, ouders, scholen en docenten naast het reguliere onderwijs ook nog ondernemen om de kinderen/studenten op hun zoektocht naar hun geluk zo optimaal mogelijk te begeleiden?? Yoga kan ondersteuning bieden.

 

Devanand Rambharose
Yoga Leraar