Den Haag deelt weer 1.000 bomen uit

Aangeboden
Idee

Opnieuw delen gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag 1.000 bomen uit aan bewoners. Ook scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties in de stad kunnen een gratis boom aanvragen. Meld je tussen 7 juni en 31 juli aan. Samen zorgen we voor meer blad voor de stad.

De belangstelling voor de actie Bomen voor Den Haag was vorig jaar heel groot. “We hebben toen bijna 1.400 bomen uitgedeeld aan bewoners”, zegt Hilbert Bredemeijer, wethouder Buitenruimte. “Nu ook scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties zich mogen aanmelden voor een gratis boom, ga ik ervanuit dat deze 1.000 bomen ook snel een plek krijgen in de stad. Zo maken we Den Haag samen weer mooier en groener.”

Actie voor iedereen

Joris Wijsmuller, de nieuwe directeur van Duurzaam Den Haag: “Het is mooi om te zien dat zoveel mensen een bijdrage willen leveren aan een groenere stad. Ik ben blij dat we deze mensen daarbij kunnen helpen. Deze actie is er echt voor iedereen. Het is een goede manier om ook de versteende wijken van Den Haag te vergroenen. Juist daar valt heel veel te winnen.”

Bewoner Vidjay Bhagole vroeg in 2021 vier sierkersen aan voor de privé-binnentuin het Grote Koningshof in de Schilderswijk. “We zijn er nog steeds zo blij mee”, zegt Vidjay. “De bomen groeien goed en er zijn mooie knoppen aangekomen. De binnentuin is er echt van opgefleurd. De andere bewoners zijn ook enthousiast en zeiden: Kunnen we niet meer bomen aanvragen?”

Waarom delen we bomen uit?

De actie ‘Bomen voor Den Haag’ maakt deel uit van het beleid voor stadsbomen. Bomen in de stad worden steeds belangrijker. De openbare ruimte wordt schaarser, er komen steeds meer mensen bij en het klimaat verandert. Bomen geven schaduw, zuigen regenwater op, dragen bij aan de biodiversiteit en maken het leven in onze stad prettig. Daarom krijgen bomen ruimte om te groeien en planten we samen met bewoners, bedrijven en scholen de komende jaren extra bomen bij. Zo gaan we voor meer 'blad voor de stad’: hoe groter het bladerdak, des te groter de bijdrage van bomen aan de kwaliteit van leven in onze stad.

Hoe vraag ik een gratis boom aan?

Van 7 juni tot en met 31 juli kun je je aanmelden voor een boom via www.bomenvoordenhaag.nl. Duurzaam Den Haag verwerkt alle aanmeldingen. Je krijgt van Duurzaam Den Haag bericht of jouw aanvraag is goedgekeurd. In het najaar (november/ december) wordt de boom bij jou thuis of bij jouw organisatie of bedrijf bezorgd. Je plant de boom daarna zelf.

Welke spelregels zijn er?

Er zijn een paar spelregels waar je bij jouw aanvraag rekening mee moet houden:

  • De actie geldt voor bewoners, scholen, sportclubs, bedrijven en andere organisaties uit Den Haag.
  • De boom mag je, met uitzondering van scholen en sportclubs, alleen op privéterrein planten. Denk aan je eigen voor- of achtertuin, volkstuin of gezamenlijke buurt- of binnentuin.
  • De boom wordt in Den Haag geplant.
  • Je moet voldoende ruimte hebben om een boom te planten zodat hij goed kan groeien
  • Je kunt met meerdere bewoners een aanvraag doen. Tot maximaal 10 bomen per groep.
  • De boom, aarde en een ondersteuningspaal worden bij jou afgeleverd. Je moet de boom zelf planten (en verzorgen).
  • Alle spelregels zijn terug te lezen op www.bomenvoordenhaag.nlDaar kun je ook een aanvraag doen voor een gratis boom. 

Foto: Arnaud Roelofsz

Wie

Volwassenen
Senioren